De 40-urige werkweek is niet meer van deze tijd en daarom test marketingbureau Loyals vanaf 1 februari een vierdaagse werkweek.

Alle honderd werknemers krijgen een vrije dag, ofwel een ‘focusdag’. Het nettosalaris blijft hetzelfde, net als het aantal vakantiedagen. Ook aan andere looncomponenten zal niets veranderen, verzekert Gillian Robles, partner van Loyals dat vestigingen heeft in Mijdrecht, Zoetermeer, Curaçao en Colombia.

Wie 40 uur werkt gaat dus naar 32 uur en blijft hetzelfde verdienen. Uiteraard zijn er ook mensen die al vier dagen werken. Met hen heeft het bedrijf individuele afspraken maakt.

Hoewel het om een test gaat, is het de bedoeling dat Loyals de week daadwerkelijk terugbrengt naar vier dagen. “In de testmaand verzamelen we data over bijvoorbeeld effectiviteit en tevredenheid onder werknemers”, licht Robles toe.

In principe kunnen de resultaten van de test er dus niet toe leiden dat de vierdaagse werk niet doorgaat. “Dat zal alleen gebeuren als klanten niet tevreden zijn en de productiviteit beneden peil is”, zegt Robles die juist het tegenovergestelde verwacht.

Een kortere werkweek is naar verwachting juist effectiever

“Ik denk dat mensen bewuster van hun tijd zijn en effectiever te werk gaan. Ze kunnen meer werk doen in minder tijd." Ze schetst een situatie die veel mensen zullen herkennen: "Tien deadlines en je zwemt er zo doorheen. Eén deadline en het werk rekt zich uit over de hele dag.”

Bang dat het werk straks niet afkomt is Loyals dus niet. Toch was niet iedereen meteen dolenthousisast toen het idee op tafel kwam. “Ons kernteam waarmee we het als eerste hebben besproken was optimistisch kritisch. Kunnen we evenveel werk doen? kunnen we de bereikbaarheid naar onze klanten garanderen?”

Het is niet de bedoeling dat klanten van Loyals, vooral mkb-bedrijven, nadelen ondervinden van de maatregel. De focusdagen moeten dan ook binnen de teams worden afgestemd. "Van de klantteams moet bijvoorbeeld iedere dag iemand aanwezig zijn." En de vrijdag valt af. “Omdat we de week met elkaar willen afsluiten”, zegt Robles.

Werknemers vullen zelf in wat ze op hun focusdag doen om nieuwe energie te krijgen. Niet dat ze er nu uitgeblust bij zitten of vaak ziek zijn. Volgens Robles is zowel het verloop als het ziekteverzuim bij Loyals laag. Wel ziet ze dat mensen soms minder energie hebben en prikkelbaar zijn, maar noodzakelijk is een vermindering van het aantal werkdagen niet. Het is een combinatie van factoren die hiertoe heeft geleid.

“Enerzijds zijn er tests met goede resultaten uit het buitenland. Anderzijds werken we al 60 jaar hetzelfde terwijl de wereld enorm is veranderd. Daarnaast is het verzuim onder mensen van eind twintig, begin dertig hoger omdat zij in een drukke levensfase belanden. Hoewel wij dat in ons bedrijf niet zien, hebben we ons toch afgevraagd: is de vijfdaagse werkweek nog wel van deze tijd?

In Zweden is al getest met een minder uren

Loyals is niet de enige die 40 uur per week werken tegen het licht houdt. De kersverse premier van Finland, de 34-jarige Sanna Marin, opperde de vierdagenwerkweek in een debat toen ze nog minister van Transport was. Zo zouden werknemers meer tijd hebben voor familie en hobby’s. Overigens is dit niet uitgemond in officieel beleid van de Finse regering.

Vakbond CNV pleitte in december 2019 voor een 30-urige werkweek. En een meerderheid van de werkenden is daar wel voor te porren, bleek uit onderzoek van Maurice de Hond onder 3000 werkenden. Meer dan de helft gaf aan een hoge werkdruk te ervaren terwijl 16 procent tegen burn-out aanzat. “We houden elkaar gevangen in een ziekmakend peperduur systeem”, zei CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen het AD.

In Zweden is de 30-urige werkweek inmiddels getest. Het aantal uren per dag dat tientallen verpleegkundigen van een bejaardentehuis werkten, werd teruggeschroefd van acht naar zes. Hun salaris bleef ongewijzigd. Het bleek dat de verpleegkundigen minder stress hadden en daardoor meer toegewijd waren en meer interactie hadden met hun patiënten. Daarnaast daalde het ziekteverzuim.

Echter, om de verpleegkundigen daadwerkelijk kortere werkdagen te geven, hadden 17 extra mensen aangenomen moeten worden. Daarmee zouden de salariskosten met 22 procent stijgen. “Veel te duur”, concludeerde een lokale politicus destijds.

Toyota in Zweden hield wel vast aan werkdagen van zes uur. Toen het bedrijf dit 13 jaar geleden invoerde, zag het blijer personeel, een lager verloop en hogere winsten.

Lees meer over productiviteit: